אנשים יוצאים לעצמאות, בונים עסקים, יוצאים להגשים את החלומות שלהם ונתקלים בפחד הזה. הפחד לתמחר, הפחד לחייב, הפחד לדבר על כסף ולהתנהל איתו.
הפחד מכסף הוא תופעה שכיחה אך מעוררת תמיהה בעולם שבו הכסף מהווה אמצעי מרכזי לחיים נוחים ולהגשמת שאיפות.
אז למה יש אנשים שמפחדים מכסף? ההסבר לתופעה זו טמון בשילוב מורכב של גורמים פסיכולוגיים, חברתיים ותרבותיים.
השפעות חברתיות ותרבותיות
הכסף מזוהה לעיתים קרובות עם כוח והשפעה, אך גם עם שחיתות ורדיפה חסרת מעצורים אחרי חומריות. התרבות המערבית מציבה את הכסף במרכז, אך בו זמנית מעבירה מסרים סותרים על הסכנות שבצדדים האפלים שלו. אנשים רבים גדלים בסביבה שמדגישה את החשיבות של צניעות ואי תלות בכסף ואלה יכולים לגרום לרתיעה ולהתייחסות שלילית כלפי כסף.
חרדות כלכליות
הפחד מכסף נובע גם מחרדות כלכליות. מי שחווה קשיים כלכליים בעבר, כמו חובות כבדים או אובדן פתאומי של הכנסה, עלול לפתח תחושת חוסר אמון ביכולת שלו לנהל כסף בצורה יעילה. אדם עם חוויה כזאת עלול לפחד מהתחייבויות כספיות גדולות או מהאפשרות לעשות טעויות.
דימוי עצמי וערך עצמי
יש אנשים שעבודם כסף קשור ישירות לדימוי העצמי והערך העצמי שלהם. כאשר הם מרגישים לא ראויים או לא מספיק טובים, הם עשויים לפחד מכסף מתוך תחושה שהם לא יכולים להרוויח אותו ביושר או לנהל אותו בצורה מוצלחת. תחושות אלו עלולות להוביל לתחושות של נחיתות וחרדה.
פחד מהצלחה ומכישלון
כסף מזוהה לעיתים קרובות עם הצלחה, והפחד מכסף יכול להיות בעצם פחד מהצלחה או מכישלון. הצלחה כלכלית מציבה אנשים במרכז הבמה, דורשת מהם לעמוד בציפיות גבוהות ולעיתים גם להתמודד עם קנאה וביקורת מצד הסביבה. פחד מכישלון, מהצד השני, יכול למנוע מאנשים לקחת סיכונים פיננסיים נחוצים כדי להצליח.
ניהול כספים ואחריות
עבור רבים, ניהול כספים נתפס כמטלה מורכבת ומאיימת. הצורך להבין השקעות, מיסים, פנסיה וניהול התחייבויות עשוי להיראות כמשימה מבלבלת ומפחידה. החשש מלקיחת אחריות על החלטות פיננסיות חשובות יכול להוביל לרתיעה כללית מהתעסקות בכסף.
התמודדות עם הפחד מכסף
כדי להתמודד עם הפחד מכסף, חשוב להבין את המקורות שלו ולפעול לשינוי הגישה כלפיו. טיפול פסיכולוגי, ייעוץ פיננסי והכשרות לניהול כספים יכולים לסייע בפיתוח כלים וביטחון עצמי להתמודדות עם הנושא. שינוי התפיסה כלפי כסף וראייתו כאמצעי ולא כמטרה בפני עצמה, יכולים גם הם להקל על הפחד ולאפשר גישה בריאה ומאוזנת יותר.
בגדול, יש הרבה דברים שאפשר לעשות אבל חשוב לזכור שזה שינוי תפיסתי וככזה, הוא צריך את הזמן שלו. התמדה ואמונה בתהליך ובעיקר אמונה בעצמכם יובילו אתכם לשם.
שנו את השיח בראש והפכו "כסף" מחרדה לחבר אמת, את הצעד הראשון תוכלו לעשות כבר עכשיו.
1. הכירו בפחד
הצעד הראשון הוא להכיר בכך שיש לכם פחד מכסף ולהבין מה גורם לו. זיהוי המקורות של הפחד, בין אם הם נובעים מחוויות עבר, אמונות חברתיות או חוסר ידע.
2. חינוך פיננסי
ידע זה כוח.
רכישת ידע פיננסי יכולה להפחית את החרדה. למדו על ניהול כספים, השקעות, תקציבים ומסים. ישנם קורסים מקוונים, ספרים ומשאבים רבים שיעזרו לכם להבין את העולם הפיננסי בצורה טובה יותר כדי להפוך את הנושא לפחות מאיים.
3. שיפור הדימוי העצמי והערך העצמי שלכם
מגיע לכם עושר ורווחה כלכלית, תאמינו לי. הבעיה היא שאתם לא מאמינים לעצמכם אז עבודה על הדימוי העצמי והערך העצמי שלכם יכולה לעזור להתמודד עם הפחד מכסף. פנו לטיפול מאיזה סוג שמרגיש לכם נוח או קבוצות תמיכה שיסייעו לכם לחזק את הביטחון שנפגע עם השנים.
4. מיינדפולס
תרגול מדיטציה הוא כלי מדהים ועוצמתי ביותר ביצירת שקט פנימי וחיבור לעצמנו. תרגולי מדיטציה יכולים לסייע לכם להישאר רגועים וממוקדים, ולפתח גישה רגועה יותר גם כלפי נושאים כמו כסף.
5. קבלת תמיכה משפחתית וחברתית
שוחחו עם בני משפחה וחברים על הפחדים שלכם. קבלת תמיכה מאנשים הקרובים אליכם יכולה לספק נחמה וביטחון, ולעזור לכם לראות את הנושא בפרספקטיבה חדשה.
המלצות חמות
סדרת המדיטציות של Headspace בנטפליקס שכבר שנים שאני נעזרת בה. מהרגע שאני שומעת את הקול המרגיע של אנדי אני כבר מתחילה להרגיש את המתח מתחיל להתפוגג. יש מספר סדרות ןאני ממליצה להתחיל מ- Guide to Meditation המאפשר כניסה פשוטה לעולם המדיטטיבי והזדמנות לגלות ולהתחבר לטכניקות שמתאימות לכם.
הספר "הכלים" של ביל סטאטס ובארי מייקלס הוא רב מכר וגם עליו יש סרט מעניין שעלה בנטפליקס. למי שלא מכיר, מדובר בכלים שגובשו כדי לשנות תפיסות ואמונות שגויות שרכשנו, מבלי להיכנס להיסטוריה וניתוח סיבות ונסיבות.
רוצים לדבר על זה?
דברו איתי